+381 11 78 57 555 / +381 62 288 470

    Velimira Bate Živojinovića (Bojanska) 5, Beograd

DELATNOSTI

Koenzim Q10

Ljudski organizam sintetiše koenzim Q10, ali ta sposobnost opada posle tridesete godine, što dovodi do smanjenja energetskih procesa u organizmu, a kao posledica javljaju se bolesti srca (slabljenje srčanog mišića, aritmija, angina pektoris, infarkt) i povišen krvni pritisak, kao i ubrzano starenje organizma.

Koenzim Q10 utiče na metaboličke procese, na sagorevanje masti i fleksibilnost ćelijske membrane, a poznat je i kao odlićan antioksidans koji štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala. Utvrđeno je da statini (lekovi koji deluju na smanjenje stvaranja holesterola u organizmu) uzrokuju deficit koenzima Q10 u srčanom mišiću, pa ga treba nadoknaditi suplementima. Naročito je koristan u terapiji postinfarktnog stanja, jer obezbeđuje bolje snabdevanje energijom preostalog zdravog dela srčanog mišića.

Brojna istraživanja pokazala su da koenzim Q10 smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze, suženja krvnih sudova, sprečava aritmiju, jača oslabljen srčani misić, prevencija od infarkta i angine pektoris.