+381 11 78 57 555 / +381 62 288 470

    Velimira Bate Živojinovića (Bojanska) 5, Beograd

DELATNOSTI

Materica

Materica je neparni organ koji spada u reproduktivne organe žene. Njena uloga je prihavatanje i održavanje razvoja ploda u toku trudnoće.
Materica ima oblik naopako okrenute kruške, na jednom kraju se nalazi grlić ili vrat materice čiji otvor je u vagini i on čini donju trećinu materice. Manjim delom građen je od mišića, a većim delom od vezivnog tkiva. U sredini cerviksa je kanal, obložen sluznicom koja je tanja od sluznice tela materice i sadrži brojne žlezde, koje izlučuju sluz koja se menja tokom ciklusa.Na druga dva kraja materice su vezani jajovosi . Na kraju svakog jajovoda nalazi se po jedan jajnik.

Materica je smeštena između mokraćnog mehura i završnog dela debelog creva. Telo materice je dužine oko 4.5 cm, a vrat iznosi 3.5 cm, a težine između 50 i 60 gr. Ukupna dužina materice kod odrasle žene je 7 do 8 cm. U toku trudnoće materica se povećava, da bi se posle porođaja ponovo vratila na normalnu veličinu. Dakle, stanje materice varira sa fazama menstrualnog ciklusa i sa godinama žene.