+381 11 78 57 555 / +381 62 288 470

    Velimira Bate Živojinovića (Bojanska) 5, Beograd

DELATNOSTI

Menopauza

Klimaks je period koji traje od 15 do 20 godina (od oko 45 godine do 60) u kome žensko telo prolazi kroz tranziciju od sposobnosti za reprodukciju do nesposobnosti za istu. Klimaks je posebno označen opadanjem funkcija jajnika. Međutim klimakterične promene se događaju u mnogim drugim telesnim tkivima i sistemima. Menopauza se odnosi na jedan specifičan događaj u ovom procesu - prekid menstruacije. Ovo se u proseku događa za vreme dvogodišnjeg perioda koji pocinje oko 47 godine (normalno je da se menopauza dogadja od 35 do 60).

Fizički simptomi menopauze uključuju "nalete vrućine", glavobolje, vrtoglavice, drhtavicu, i bolove u zglobovima. Dugoročni efekat opadanja nivoa estrogena je osteoporoza (porozne i krte kosti).

Nalet vrućine je verovatno najpoznatiji simptom. Opisan je kao iznenadni talas vrućine iz stomaka na gore. Žena može pocrveneti i preznojiti se, kada nalet prođe može se osećati jeza i drhtavica. Naleti mogu trajati od nekoliko sekundi do pola sata i mogu se dogđati nekoliko ili mnogo puta dnevno. Takođe se mogu događati i noću izazivajuci nesanicu. Neugodnosti menopauze lece se estrogenskom terapijom obavezno pod nadzorom lekara.