+381 11 78 57 555 / +381 62 288 470

    Velimira Bate Živojinovića (Bojanska) 5, Beograd

DELATNOSTI

Srcani zalisci

Bolesti srčanih zalistaka podeljeni su u dve osnovne grupe. To su suženja zalistaka ili stenoze, ili popuštanja zalistaka ili regurgitacije (insuficinecije). Kod stenoza zalistak je sužen tako da krv na svom toku nalazi na prepreku. Kod regurgitacija ( insuficijencija ) zalistak se ne zatvara pravilno tako da se krv vraća unazad. U oba slučaja dolazi do opterećenja srčanog mišića koji vremenom oslabi. To dovodi do gušenja pri naporu i u miru, poremećaja ritma i ubrzanog propadanja srca i celokupnog organizma.

Glavni uzrok bolesti srčanih zalistaka je degenerativna bolest. Reumatska groznica se danas retko javlja zbog široke primene antiobiotika. Bakterijske infekcije zalistaka (endokarditis) su takodje značajn uzrok oštećenja srčanih zalistaka. Srčani zalisci (mitralni ) nekada bivaju oštećeni i nakon infarkta miokarda, odnosno pri disekciji aorte (aortni zalistak).

Lečenje obolelog srčanog zalistka je isključivo hirurškim putem, jer se radi o mehaničkom problemu kod kojih lekovi samo privremeno mogu da ublaže simptome. Oboleli zalistak se može zameniti , što je manje povoljna opcija. Prirodni - oboleli zalistak se zamenjuje veštačkim koji može biti mehanički ili biološki.